Voordelen fietsen: gezond en duurzaam

Het mag dan extreem voor de hand liggen, toch zet ik de voordelen van de fiets hier op een rijtje. Van geld besparen tot goed voor het milieu en van goed voor je gezondheid tot zingen in de regen. De fiets heeft echt alleen maar voordelen.

1. Fietsen is goed voor het milieu

bicycle-668763_1920De eerste reden om de fiets te pakken in plaats van de auto is omdat het duurzaam is. Een fiets draait op spierkracht en niet op een brandstof. Dit heeft het grote voordeel dat dit er altijd zal zijn zolang er mensen zijn. Een fiets uiteraard aan slijtage onderhevig, maar niet zo erg als de auto. De auto kent veel meer mechanische onderdelen die vaker aan vervanging toe zijn.

2. Fietsen is goed voor je portemonnee

Bij fietsen gebruik je geen brandstof, waardoor je daar geen kosten aan hebt. Daarnaast betaal je voor een fiets geen wegenbelasting en ook geen verzekeringskosten. Veel financieel voordeel dus als je de auto laat staan en helemaal als je geen auto hebt.

3. Fietsen is gezond

Bewegen is gezond en dus is fietsen gezond. De hele dag zitten blijkt aardig slecht te zijn voor een mens. Als je dan ’s ochtend eerst de fiets pakt naar je werk of naar het station en aan het einde van de dag ook weer, dan heb je in ieder geval al wat beweging gehad als je de rest van de dag op kantoor zit. Fietsen helpt op verschillende manieren je gezondheid: bewegen verhoogt je weerstand, het houdt je op gewicht, je conditie blijft op pijl, lichamelijke beweging is goed voor je spijsvertering en fietsen zou zelfs goed zijn voor je intelligentie.

4. Fietsen zorgt voor ontspanning

Fietsen zorgt er daarnaast voor dat je even je hoofd leeg kan maken. In de auto moet je net wat beter opletten door files en drukten, daarnaast zet je misschien de radio aan of bel je ondertussen met het thuisfront. Als je fietst kun je lekker uitwaaien en je gedachten nog even over de dag laten gaan. Als je thuis komt ben je helemaal ontspannen.

5. Fietsen is sneller

Misschien niet op alle trajecten en uiteraard hangt het van de afstand af, maar met name in de stad is fietsen veel sneller dan wanneer je de auto pakt. Ook de combinatie van fiets en trein kan aardig tijdwinst opleveren. Dit komt voordat doordat je met de auto nog wel eens in de file kan komen te staan tijdens de spits. En fietsen is sowieso sneller dan wandelen.

Wil je weten wat je nog meer kan doen voor een duurzame leefstijl? Lees dan het artikel over duurzaam leven.