Er bestaat zogenaamde groene en grijze energie. Beide soorten energie hebben dezelfde kracht, maar de bron verschilt. Grijze energie wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Groene energie daarentegen wordt opgewekt door middel van natuurlijke bronnen die niet uitgeput raken en die weinig of geen CO-2 uitstoten. In dit artikel behandelen we de verschillende soorten energie.
Soorten groene energie
Soorten ‘grijze’ energie
Om meer te weten over soorten energie is het ook goed om te weten hoe het zit met energie die niet duurzaam is. De meeste energie die we namelijk gebruiken is niet duurzaam: het zorgt voor vervuiling en wordt gewonnen uit bronnen die op raken. Het gaat in dat geval om fossiele brandstoffen. Dit zijn: aardolie, aardgas en kolen.
Een van de problemen van de fossiele brandstoffen is dat er veel CO-2 vrijkomt bij de verbranding. Dit komt doordat deze CO-2 is opgeslagen in de brandstoffen. De koolstof zit al miljoenen jaren vast in de fossiele brandstoffen en kwam niet vrij doordat het onder lagen aarde terechtkwam. In de periode onder de grond fossiliseerde het materiaal en het was daarmee geen onderdeel meer van de koolstofcyclus. Als het nu toch verbrand wordt, komt de CO-2 alsnog in de lucht terecht. Het tweede probleem met fossiele brandstoffen is dat de vorming ervan traag gaat. Het gaat veel minder snel dan het verbruik in onze huidige samenleving.
In Nederland is aardgas de meest gebruikte brandstof voor opwekking van elektriciteit, voor verwarming en als grondstof voor de petrochemische industrie. Aardgas is minder vervuilend dan olie en kolen, echter de bronnen raken snel op. Aardolie wordt voornamelijk gebruikt voor industrie en transport. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de productie van kunststoffen en als brandstof in auto’s. Bij het gebruik van aardolie komt veel CO-2 vrij. Daarnaast zijn de bronnen niet onuitputtelijk. De derde belangrijke fossiele brandstof is steenkool. Steenkool is voordelig en vooralsnog is er voldoende voorraad. Echter, bij de verbranding komt veel CO-2 vrij.
Duidelijk is dat deze vormen van energie niet duurzaam zijn. Een belangrijke manier om het gebruik hiervan terug te dringen is in eerste plaats minder energieverbruik. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van duurzame energie. Er is ook nog een tussenweg. Dat is Schoon fossiel. Dit is een techniek waarbij de CO2-uitstoot van fossiele brandstof wordt afgevangen en opgeslagen. Deze opslag vindt plaats in aardlagen meet dan 1.000 meter onder de grond, die van nature afgesloten zijn.
Meer informatie over de soorten energie en energiebronnen vind je op Milieu Centraal.