Refurbished elektronica: een duurzaam alternatief

laptop-1483974_1920Denk jij bij de aanschaf van producten vaak aan het milieu? Dan heb je misschien gemerkt dat dat bij elektronica best lastig is. Waar de keurmerken op etenswaren welig tieren, is het naar duurzaamheidskeurmerken voor elektronica hard zoeken. Een bekend alternatief is de Fairphone. Deze smartphone zorgt voor goede arbeidsomstandigheden, eerlijke materialen, een duurzaam ontwerp, hergebruik en recycling. Voor andere elektronica is echter niet altijd zo’n duurzaam alternatief te vinden. Een goede optie is daarom het aanschaffen van een refurbished apparaat. Dit zijn apparaten die eerder gebruikt zijn en zijn schoongemaakt en gerenoveerd om weer opnieuw in gebruik te worden genomen.

 

Wat is refurbished?

Refurbished elektronica, zoals een laptop of een smartphone, is elektronica die al eerder is gebruikt en in schoongemaakt en opgeknapt om opnieuw in gebruik te nemen. Een aantal stappen die de elektronica doorloopt zijn de volgenden, samen heet dit ‘refurbishen’.

  1. Onderzoeken
  2. Data verwijderen
  3. Schoonmaken van binnen- en buitenkant
  4. Onderdelen repareren en vervangen
  5. Installeren nieuwe besturingssystemen
  6. Testen
  7. Opnieuw verpakken

Refurbished elektronica kan afkomstig zijn van consumenten en van de zakelijke markt. De meeste producten komen van de zakelijke markt, waar producten in grote getalen kunnen worden opgekocht als bedrijven overgaan op nieuwere modellen of failliet gaan. Doordat de apparaten voordelig kunnen worden opgekocht en kunnen worden hersteld tot bijna de nieuwstaat is refurbished elektronica vaak voordelig en duurzaam. Een nadeel is dat er gebruikssporen op kunnen zitten en het mogelijk oudere modellen zijn die worden aangeboden. Refurbished is overigens wel echt iets anders dan tweedehands. Refurbished geeft meer zekerheid doordat het professioneel is nagelopen, opgeknapt en getest.

 

Productie elektronica schadelijk voor milieu

pit-984037_1920

De productie van elektronica zoals laptops en smartphones heeft grote impact op het milieu. Bij de productie komen broeikasgassen vrij en ontstaat gevaarlijk afval. Ook zijn er vaak schaarse delfstoffen verwerkt in mobiele apparaten, zoals kobalt, tin en goud. 40% van alle kobalt dat gedelfd wordt, is wordt gebruikt voor de productie van oplaadbare batterijen in smartphones en laptops. Naast het feit dat deze grondstoffen uitgeput worden, worden ze vaak onder zeer slechte omstandigheden uit de mijnen gehaald en worden vaak giftige stoffen gebruikt welke invloed hebben op het drinkwater en de landbouw rondom mijnbouwgebieden. Ook worden de stoffen vaak gewonnen in conflictgebieden.

 

Refurbished: duurzaam alternatief

memory-332492_1920Ben je toe aan een nieuwe laptop of is je oude smartphone echt helemaal op? Een refurbished apparaat is een duurzaam alternatief voor een nieuw model. De winst die je hiermee haalt voor het milieu is het zeker waard ten opzichte van misschien een paar kleine krasjes op je device. Dus geef je veel om een duurzame leefstijl, dan is dit zeker een aanrader. De kwaliteit van refurbished apparaten is erg hoog en er zijn tegenwoordig al veel aanbieders te vinden. De meeste aanbieders zoals Leapp of Forza Refurbished,  geven zelfs een lange garantie op je aankoop.

 

Refurbished Apple producten: