Omgekeerd inzamelen, wat is dat?

Omgekeerd inzamelenJe hoort het steeds meer ‘omgekeerd inzamelen’. Het klinkt leuk, maar het is zeker niet meteen duidelijk wat het is. Omgekeerd inzamelen betekent dat niet het restafval, maar herbruikbare grondstoffen aan huis worden opgehaald. Herbruikbare grondstoffen zijn materialen zoals plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Ook groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en oud papier en karton behoren tot de herbruikbare grondstoffen. Het afval dat niet hergebruikt kan worden is restafval. Bij omgekeerd inzamelen wordt dit niet langer bij huis opgehaald, maar moet je dit zelf wegbrengen naar een container in je wijk.

Waarom wordt dit omgekeerd inzamelen genoemd? De reden hiervoor is dat in veel gemeenten in Nederland het gebruikelijk is restafval op te halen. Mensen moeten juist papier en plastic zelf wegbrengen. Dit wordt omgekeerd: plastic en karton worden opgehaald en het restafval moet je zelf wegbrengen.

 

Waarom omgekeerd inzamelen?

De overheid wil dat in 2020 75% van het afval wordt geschieden. Daarmee daalt het restafval per inwoner van 250 kilo in 2014 naar 100 kilo in 2020. Hoewel je veel hoort over afval scheiden gooien Nederlanders per week nog 5 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg. Omgekeerd inzamelen is een manier om het voor mensen makkelijker te maken om afval te scheiden. Herbruikbare grondstoffen worden namelijk aan huis opgehaald. Hoe minder restafval je hebt, hoe minder vaak je dit hoeft weg te brengen naar een container in de buurt.

De ambities van de overheid staan in het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). De Rijksoverheid werkt voor de realisatie van VANG samen met gemeenten. Gemeenten zijn namelijk verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval.

 

Werkt omgekeerd inzamelen?

Het is de vraag of omgekeerd inzamelen echt werkt. De meningen en onderzoeken zijn hierover verdeeld. Wat in ieder geval goed is, is de aandacht die afvalscheiding krijgt. Communicatie hierover is misschien dan ook wel belangrijker dan de manier waarop het gebeurt. Het is belangrijk om te weten waarom we afval zouden moeten scheiden. Bij veel mensen wint het gemak het namelijk nog altijd van het afvalscheiden.

 

Tips voor het scheiden van afval

1. Schaf een prullenbak aan met vakken

Afval scheiden wordt gemakkelijk als je een prullenbak hebt met meerdere vakken. Het kost dan geen enkele extra moeite om je afval weg te gooien. Als je je afvalbak voor plastic ergens anders hebt staan, is het altijd een drempel om er naartoe te lopen. De prullenbakken met twee of drie vakken zijn echt een uitkomst. Je zal merken dat je het kleinste vak kan reserveren voor restafval.

2. Koop producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal

Wil je minder afval? Dan kun je daar het beste al rekening mee houden in de winkel. Koop bijvoorbeeld verse producten op de makt zodat de producten niet al voorverpakt zijn. Neem daarnaast zelf tasjes mee naar de (super)markt, waarin je fruit en groenten mee kan nemen. Of koop je eieren bij de boer en gebruik steeds hetzelfde doosje.

3. Afvalscheidingswijzer

De afvalscheidingswijzer helpt je met het scheiden van afval. Je kan voor ieder product opzoeken hoe je het moet inzamelen. Er is een handige app of je kan de afvalscheidingswijzer op internet invullen.

 

Meer nieuws