Je hoort het steeds meer ‘omgekeerd inzamelen’. Het klinkt leuk, maar het is zeker niet meteen duidelijk wat het is. Omgekeerd inzamelen betekent dat niet het restafval, maar herbruikbare grondstoffen aan huis worden opgehaald. Herbruikbare grondstoffen zijn materialen zoals plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Ook groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en oud papier en karton behoren tot de herbruikbare grondstoffen. Het afval dat niet hergebruikt kan worden is restafval. Bij omgekeerd inzamelen wordt dit niet langer bij huis opgehaald, maar moet je dit zelf wegbrengen naar een container in je wijk.
Waarom wordt dit omgekeerd inzamelen genoemd? De reden hiervoor is dat in veel gemeenten in Nederland het gebruikelijk is restafval op te halen. Mensen moeten juist papier en plastic zelf wegbrengen. Dit wordt omgekeerd: plastic en karton worden opgehaald en het restafval moet je zelf wegbrengen.
Waarom omgekeerd inzamelen?
De overheid wil dat in 2020 75% van het afval wordt geschieden. Daarmee daalt het restafval per inwoner van 250 kilo in 2014 naar 100 kilo in 2020. Hoewel je veel hoort over afval scheiden gooien Nederlanders per week nog 5 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg. Omgekeerd inzamelen is een manier om het voor mensen makkelijker te maken om afval te scheiden. Herbruikbare grondstoffen worden namelijk aan huis opgehaald. Hoe minder restafval je hebt, hoe minder vaak je dit hoeft weg te brengen naar een container in de buurt.
De ambities van de overheid staan in het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). De Rijksoverheid werkt voor de realisatie van VANG samen met gemeenten. Gemeenten zijn namelijk verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval.
Werkt omgekeerd inzamelen?
Het is de vraag of omgekeerd inzamelen echt werkt. De meningen en onderzoeken zijn hierover verdeeld. Wat in ieder geval goed is, is de aandacht die afvalscheiding krijgt. Communicatie hierover is misschien dan ook wel belangrijker dan de manier waarop het gebeurt. Het is belangrijk om te weten waarom we afval zouden moeten scheiden. Bij veel mensen wint het gemak het namelijk nog altijd van het afvalscheiden.