Milieuvriendelijke tuin

In je tuin of op je balkon wil je lekker kunnen genieten van de zon, je wil een hapje kunnen eten aan de tuintafel en misschien houd je wel van tuinieren. Maar niet iedereen kiest voor een zelfde soort tuin. Waar de een meer waarde hecht aan een stukje gras, kiest de ander voor een weelderige bloementuin; weer een ander kiest voor het verbouwen van groenten in eigen moestuin en een vierde kiest voor een onderhoudsarme tuin met veel bestrating. Naast de persoonlijke voorkeuren kun je ook letten op hoe milieuvriendelijk jouw tuin is. Hoe milieuvriendelijk jouw tuin is, hangt af van verschillende factoren: staan er veel planten in je tuin? Maak je gebruik van mest? Heb je verlichting in de tuin? Bekijk hieronder waar je allemaal op kan letten voor een extra milieuvriendelijke tuin.

Test jouw tuin

Wil je testen hoe milieuvriendelijk jouw tuin is? Op de website Milieuvriendelijkste tuin in Utrecht kun je door het invullen van vragen jouw tuin testen. De score geeft aan hoe milieuvriendelijk je tuin is.

Tips voor een milieuvriendelijke tuin

Milieuvriendelijke tuinafscheiding

garden-gate-966108_1920De milieuvriendelijkste afscheiding voor je tuin is een haag. In een haag is plek voor allerlei diertjes en vogels. Daarnaast zorgen de struiken voor gezonde lucht. Mocht je voorkeur toch uitgaan naar een schutting, kies dan bijvoorbeeld voor tweedehands planken of voorplanken met een milieukeurmerk. Zorg er daarnaast voor dat er altijd nog dieren zoals kikkers, egels en muisjes onder de schutting door kunnen, dat vergroot hun leefgebied.

Een andere erg mooie afscheiding in de tuin is een takkenril. Een takkenril is een stap van gesnoeide takken. De takken worden zo gebruikt als afscheiding en zijn een ideaal onderkomen voor vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Niet alles bestraten

patch-1433069_1920Er zijn steeds meer tuinen waarvan een groot deel is bestraat. Hierdoor kan de tuinset mooi staan en heb je geen of nauwelijks werk aan het onderhoud van de tuin. Toch is dit niet zo milieuvriendelijk, omdat er minder water in de grond kan worden opgenomen. Als je tuin is bestraat, moet al het water via het riool worden afgevoerd. Hoe meer water het moet verwerken, hoe eerder het riool overstroomt. Als je toch een groot stuk wil bestraten, kies dan voor bijvoorbeeld tweedehands stenen en leg de stenen niet te dicht op elkaar. Voor een pad kun je ook kiezen voor houtsnippers, schelpen, gravel of split. Hiermee kun je makkelijke een paadje maken in je tuin dat ook nog eens water doorlaat.

Een regenton

Als het lang niet regent in de zomer is het verstandig extra water te geven aan de planten in je tuin. Het is echter zonde om hiervoor schoon drinkwater uit de kraam te gebruiken. Een goed en duurzaam alternatief is het gebruik van regenwater, dat je ophangt in een regenton. Een regenton kan per jaar duizenden liters drinkwater besparen.

Composthoop

compost-419259_1920Zelf composteren is erg milieuvriendelijk. Je kan dit doen door in je tuin een composthoop of bak te maken waarop je groente-, fruit- en tuinafval gooit. Jeb bespaart hiermee energie, je vermindert de afvalberg en je maakt zelf een natuurlijke compost die zeer goed is voor je tuin. Als je zelf compost wil maken, bekijk dan wel even hoe je dat het beste kan aanpakken. Er is bijvoorbeeld voldoende doorluchting nodig en de composthoop moet minimaal vijf meter van een sloot of meertje vandaan liggen. Daarnaast mag niet zo maar alles wat je in de kliko gooit ook op de composthoop. Milieu centraal geeft meer tips voor het maken van een goede composthoop.

Compost is de milieuvriendelijkste bemesting voor je tuin, vooral doordat je voedingsstoffen (plantenresten) uit je eigen tuin hergebruikt. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen.

Bloemen, planten en bomen

meadow-43467_1920Om een tuin aantrekkelijk te maken voor insecten, vogels en kleine zoogdieren is een diversiteit aan planten, bomen en bloemen belangrijk. Planten met bessen en zaden zorgen bijvoorbeeld voor veel voedsel voor de vogels. Bloemen zijn daarnaast goed voor bijen.

Op uitheemse bomen komen daarnaast vaak  weinig insecten voor. Daarom kun je beter kiezen voor inheemse bomen. in de omgeving van een eik, wilg en berk komen veel meer insecten voor dan op uitheemse soorten zoals coniferen, acacia, paardenkastanjes en platanen.

Verlichting

Je tuin verlichten is soms erg sfeervol. Zo kun je ook ’s avond nog genieten van het uitzicht op je tuin. Het is echter goed om te bedenken dat teveel licht ’s nachts ervoor kan zorgen dat insecten en vogels gedesoriënteerd raken. Het kan de biologische klok en kalender van vogels verstoren.

Bestrijdingsmiddelen

stinging-nettle-503939_1920Als je gebruik maakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen is dit vaak niet alleen schadelijk voor het onkruid dat je wil bestrijden maar ook voor anderen planten en dieren. Daarnaast kan door deze middelen het grondwater vervuild raken. Het is daarom beter om geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Heb je toch last van onkruid? Probeer het dan regelmatig te wieden, zodat het zich niet langer kan verspreiden. Zorg er bij het wieden voor dat je ook de wortels van het onkruid verwijderd. Wil je toch een bestrijdingsmiddel gebruiken? Kies dan voor een midel op basis van vetzuren. En heb je trouwens wel eens bedacht dat onkruid ook best mooi is?