IKEA en duurzaamheid

Afgelopen december verscheen er al een berichtje bij de NOS dat de Zweedse keten IKEA steeds meer geld investeert in duurzaamheid. Met een omzet van 35 miljard euro wordt volgens de NOS ruim 3 miljard euro besteed aan duurzame energie van wind en zon en aan duurzame materialen. Hiermee staat IKEA echter nog niet in de top 100 van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Wat IKEA doet met deze investeringen in duurzaamheid is te vinden op de website van de Zweedse keten. Daar lezen we dat alle katoen afkomstig is van duurzame bronnen en dat er voor verlichting al helemaal is overgegaan op LED. Het doel is dat in 2020 al het hout afkomstig is van duurzame bronnen, dat is nu circa 50%. Door de inzet van IKEA wordt het makkelijker en voordeliger te kiezen voor een duurzame leefstijl.

 

Duurzaam katoen bij IKEA

katoenAlle katoen bij IKEA is vanaf 1 september 2015 afkomstig van ‘duurzamere bronnen’, zoals zij dit zelf noemen op hun website. De productie van het duurzamere katoen verbruikt minder water, kunstmest en pesticiden en zorgt voor hogere winstmarges voor de boeren. Om dit te bereiken werkt IKEA onder andere samen met het WWF. Samen met andere partijen zoals H&M, Adidas en Oxfam steunde IKEA de oprichting van het Better Cotton Initiative (BCI) in 2005. BCI streeft ernaar om de katoenteelt wereldwijd te verbeteren voor de boeren en het milieu en de toekomst van de sector te garanderen.

Door middel van praktijkopleidingen en Farmer Field Schools heeft IKEA samen met het WWF al circa 2.000 boeren in Pakistan en 500 boeren in India kunnen trainen in duurzamere productiemethoden. Ze leren hoe je minder water en chemicaliën kunt gebruiken. IKEA werkt niet alleen samen met het WWF als het gaat om katoen. Ook op het gebied van verantwoord bosbeheer en houtproductie werken de partijen samen. Meer over deze samenwerking is te lezen op de website van het WWF.

Op het gebied van katoen steunt IKEA tevens een UNICEF project dat zich inzet voor het uitbannen van kinderarbeid in de katoenindustrie in India.

Meer over wonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *