Groene energie: wat is echt groen?

WindmolensOnder duurzame of groene energie verstaan we energie uit bronnen zoals de zon en de wind. Het zijn onuitputtelijke bronnen die geen luchtvervuiling veroorzaken en weinig CO-2 uitstoten. Dit in tegenstelling tot energie die wordt opgewekt door middel van de verbranding van fossiele brandstoffen. Er zijn diverse soorten energie die allemaal van een andere bron komen, van water tot zonne-energie en van biomassa tot aardwarmte. De ene manier van opwekken is duurzamer en groener dan de ander.

 

Welke groene energie kiezen?

Dan de vraag welke groene energie je het best kan kiezen. Ten eerste kun je er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een huurhuis of wil je deze investering niet aangaan, dan heb je de keuze uit diverse energieleveranciers. De consumentenbond heeft samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE onderzoek gedaan naar 34 energieleveranciers en hoe groen de energie is die zij leveren. Uiteraard beweren alle energiemaatschappijen dat je bij hen groene energie kan afnemen. Wat er geleverd wordt, blijkt echter lang niet altijd groen!

 

Groene stroom: de wisseltruc van de energieleveranciers

GVO's van waterkrachtcentrales worden gebruikt voor de verkoop van grijze stroom.
GVO’s van waterkrachtcentrales worden gebruikt voor de verkoop van grijze stroom.

De stroom die je uit je stopcontact krijgt is voor iedereen hetzelfde. Wanneer je groene energie afsluit, wordt echter een percentage van de totale energie die in Nederland geleverd wordt groener. Althans, zo zou het moeten zijn. Door een slimme wisseltruc weten energieleveranciers dit te voorkomen. Hierdoor kunnen ze voordelige grijze stroom leveren. Het zit zo: Er is een Europees systeem voor erkende groene stroom: de Garantie van Oorsprong, ook wel: GvO. Iedere energieleverancier die groene stroom produceert krijgt per duizend kWh groene stroom die hij opwekt 1 GvO. Voor 1 huishouden heeft een energieleverancier 3,5 GvO nodig. Deze GvO’s kunnen echter verhandeld worden. Er zijn landen die een overschot hebben aan GvO’s, zoals Noorwegen. Dit komt doordat zij zeer veel groene energie opwekken door middel van waterkracht. Nederlandse energiebedrijven kunnen GvO’s uit Noorwegen kopen, zodat ze hun stroom groen kunnen noemen. De groene energie wordt echter niet mee verhandeld en je krijgt gewone grijze stroom in plaats van stroom van de Noorse waterkrachtcentrale. Hierdoor is het voor de energieleveranciers niet nodig om te investeren in meer productiemogelijkheden voor groene stroom als de vraag stijgt. Meer over de GvO’s kun je lezen op de website van de consumentenbond.

 

Wat is dan wel groen?

Bij het afsluiten van een energiecontract voor groene stroom zal je dus niet bijdragen aan een toename van duurzame energie, want die is er in principe genoeg in Europa. Wat wel bij kan dragen is specifiek kiezen voor wind- of zonne-energie. Ook kun je ervoor kiezen voor groene stroom die opgewekt wordt op Nederlandse bodem. Daardoor worden Nederlandse GvO’s schaarser en zal er geïnvesteerd moeten worden in de opwekking van duurzame energie. Een overzicht van groene energie van eigen bodem kun je vinden op HIER.nu. Naast het gebruik van groene stroom is een laag energieverbruik uiteraard bevorderende voor een duurzaam leven.

Een aantal energieleveranciers zijn uit de test van de consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE naar voren gekomen als zogenaamde voorlopers. Dit zijn de bedrijven die actief investeren in bijvoorbeeld windmolens en daarmee bijdragen aan een transitie van de energiemarkt. Deze bedrijven investeren daarnaast bewust niet in kolencentrales. De eerste vijf leveranciers voor groene energie zijn: DE Unie, Pure Energie, Qurrent, Vandebron en Greenchoice.

Duurzame Energie Unie: lokale energiebedrijven

Duurzame Energie Unie logoDuurzame Energie Unie krijgt in het onderzoek een 10. DE Unie is een coöperatie die alleen duurzame energie levert samen met leden en lokale energiebedrijven. De lokale energiebedrijven wekken de energie op en DE Unie zorgt ervoor dat het aan de consument wordt verkocht. Zo investeert de consument in de lokale energiebedrijven en ontvangen zij groene energie uit de buurt.

Meer over DE Unie

Pure Energie: windmolens en een beetje zonne-energie uit Nederland

logo_pure-energieHet bedrijf Pure Energie krijgt in het rapport een 10. Pure Energie levert alleen duurzame energie, waarvan 99% afkomstig is van de wind en 1% van de zon. Pure Energie is onderdeel van Raedthuys. Raedthuys is actief in de energiemarkt als ontwikkelaar en beheerder van vele windmolenparken. Als klant van Pure Energie kun je zelf kiezen bij welke windmolen je energie afneemt De winst die wordt gemaakt wordt opnieuw geïnvesteerd in zogenaamde Hollandse Groene projecten.

Meer over Pure Energie

Qurrent: een eigen stukje windmolen

qurrentNet als de eerste twee bedrijven krijgt ook Qurrent het rapportcijfer 10. Qurrent is een initiatief van Stichting DOEN, het Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties. Qurrent is een landelijke energiecoöperatie die zoveel mogelijk helpt met het opwekken en besparen van energie. Ze halen de energie uit windmolens in Nederland. Het ideaal is dat iedereen net zoveel groene energie opwekt als verbruikt. Dit stimuleren ze door je als het ware een aandeel te geven in een windmolen, met zogenaamde windtegoeden. Wat je opwekt aan energie in jouw windmolen, krijg je aan het einde van het jaar terug.

Meer over Qurrent

Vandebron: kies je eigen boer

vandebron-leverancierBij Vandebron kies je zelf de leverancier van de duurzame stroom. Dit kan een boer zijn met een windmolen of zonnepanelen of een kleinschalige bio-energie centrale van restproducten. Als consument betaal je voor je groene energie en Vandebron betaalt de leverancier naar jou keuze. Voorheen kon iemand die energie over had deze niet kwijt, maar op deze manier wordt op kleinschalige wijze energie verkocht en gekocht. Voordeel voor de boer en de consument is dat er geen marge naar een energiebedrijf gaat. Vandebron ziet ondernemen als middel om zo snel mogelijk geheel over te gaan naar een duurzame economie.

Meer over Vandebron

Greenchoice: inzicht in herkomst

green-choiceBij Greenchoice komt de energie uit zon, wind, bio-massa en water. Het grootste gedeelte komt uit Nederland, maar ook een deel uit andere landen van Europa. Het doel is om in 2020 alle stroom uit Nederland afkomstig te laten zijn. Greenchoice levert bij de energie de garantie van oorsprong. Waar je op kan zien waar de stroom vandaan komt.

Meer over Greenchoice