Wat is duurzaam leven? Het gaat over leven met zo min mogelijk impact op de aarde. Impact is onvermijdelijk, maar hoe beperk je jouw impact op het milieu zo goed mogelijk. En hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft? Want rekening houden met het milieu moet niet betekenen dat je niets meer mag kopen en moet leven als een monnik.
Willen of nodig hebben
- Denk jij na over het milieu als je eten in de supermarkt koopt?
- Denk jij na over het milieu als je kleding koopt?
- Denk jij na over het milieu als je een nieuw bankstel koopt?
- Denk jij na over het milieu als je planten koopt voor in je tuin?
- Denk jij na over het milieu als je een nieuwe keuken aanschaft?
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Op sommige vragen zal het antwoord ‘ja’ zijn. Zo denken waarschijnlijk meer mensen aan het milieu als zij eten kopen dan wanneer ze een nieuwe keuken aanschaffen. En zullen meer mensen over het milieu en arbeidsomstandigheden nadenken wanneer zij nieuwe kleding kopen dan wanneer je een nieuw bankstel koopt.
“Een duurzaam leven begint bij het stellen van vragen”
Een duurzaam leven begint bij het stellen van vragen. En niet alleen de vraag hoe duurzaam een product is dat je wil aanschaffen. Een belangrijkere vraag is misschien wel: Heb ik het nodig? Dus heb je wel nieuwe kleding nodig en heb je een nieuw bankstel nodig?
Natuurlijk zijn spullen soms aan vervanging toe, maar heel veel kleding en gebruiksvoorwerpen functioneren nog prima en worden toch vervangen. In een documentaire over ‘schone kleding’ vroeg een fabrieksarbeider zich af of we broeken in het westen maar 1 dag dragen. Hij kon zich niet voorstellen dat hij iedere dag weer zoveel broeken moest naaien voor de westerse markt. Als je nagaat wat er al in je kledingkast ligt is dat waarschijnlijk genoeg om minimaal een week verschillende kleding te dragen. Een goede vraag om mee te beginnen voor een duurzaam leven is dan ook: heb ik het nodig of wil ik graag iets nieuws?
Deze vraag kan je het plezier soms ontnemen. Het is soms namelijk gewoon leuk om nieuwe spullen te kopen. Je wordt er vrolijk van en het is leuk als mensen je complimenteren met iets nieuws. Het betekent ook niet dat je nooit meer iets mag kopen. Als je af en toe iets koopt is het des te leuker. Daarnaast zijn er alternatieven. Een duurdere broek die duurzamer geproduceerd is, kun je nu betalen omdat je misschien wel drie andere broeken niet hebt gekocht. Ook zijn er veel mooie tweedehands spullen. Niet voor niets spreekt het kringloopbedrijf emmaus van de recycling van welvaartsresten. Het zijn vaak goede producten die door een verandering van smaak en mode worden vervangen voor producten met dezelfde functie.
De vraag voor een duurzaam leven is dus: willen of nodig hebben? Het is al een start als je hier af en toe over nadenkt en stilstaat bij je handelingen.
Duurzaam leven: doorbreek gewoontes
Een andere belangrijke vraag die je jezelf vaak kan stellen voor een duurzaam leven is: welke mogelijkheden heb ik? Veel mensen hebben bepaalde gewoontes die niet altijd even goed zijn voor het milieu. Doordat het gewoonten zijn, wordt er niet of nauwelijks nagedacht over alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn: de auto pakken om een boodschap te doen, de verwarming aanzetten als je het koud hebt en vlees eten bij het avondeten. Het zijn ingeburgerde zaken, maar toch kun je je ook bij alles afvragen of er een alternatief is. Hetzelfde geldt voor het type producten dat je koopt. Koop je appels langs de weg bij de boer of koop je een ananas uit Brazilie?
Duurzaam leven tips
Duurzaam leven kan op heel veel verschillende manieren: energie besparen, minder verspillen, korter douchen etc. De eerste stap is zojuist al aan bod gekomen, namelijk jezelf vragen stellen als je iets doet of als je iets wilt aanschaffen. In het dagelijks leven kun je daarnaast rekening houden met onder andere de volgende dingen:
- Afval scheiden
Duurzaam leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het begint met kleine dingen als afval scheiden. Het is een kleine moeite om plastic apart in te zamelen en ook papier en groenafval apart te verzamelen.
- Verspilling
Verspilling is een groot probleem. Er komt steeds meer aandacht voor bijvoorbeeld het weggooien van eten door supermarkten. Zelf kun je ook bijdragen aan minder verspilling:
- Bewaar eten dat je over hebt in een bakje in de koelkast of vriezer en eet het nog een andere keer op
- Bewaar restjes groenten om er de volgende dag soep of pasta van te maken
- Breng spullen die je niet meer nodig hebt naar een kringloopwinkel in plaats van het weg te gooien
- Bewaar eten of je lunch in afsluitbare bakjes in plaats van in zakjes of folie
- Breng eten dat je echt niet meer nodig hebt naar de voedselbank
- Energie gebruik
Het is een reflex geworden om de verwarming hoger te zetten als je het koud hebt. Echter, soms valt de temperatuur best mee en is het al niet meer koud met een extra trui of dekentje. Dit bespaart een hoop energie. En de nieuwste snufjes van de energiemaatschappijen waarbij je je verwarming al vanaf afstand aan kan zetten mogen dan leuk klinken, maar energie besparen doe je er niet mee. Je kan natuurlijk net zo goed de verwarming pas aanzetten als je echt thuis bent. De 15 minuten dat het duurt voordat het huis is opgewarmt overleef je zeker.
Energieverbruik gaat natuurlijk niet alleen over de verwarming. Een aantal andere tips:
- Droog je was op een wasrek
- Douche korter, dit bespaart naast water ook energie (als je warm doucht)
- Haal stekkers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt
- Was af met de hand
- Doe lampen uit
- Wat betreft energiegebruik kun je ook kiezen voor groene stroom
Meer weten over energie? Lees dat het artikel Soorten energie: groen of grijs.
- Eet geen of minder vlees
Het is misschien minder makkelijk voor sommige mensen, maar echt goed voor een duurzaam leven is minderen met vlees. Vleesproductie kost veel energie en is zeer belastend voor het milieu. Als iedereen een dag in de week geen vlees eet, scheelt dat al een hele boel! Vegetariër worden, is meteen een grote stap, maar je kan starten met af en toe geen vlees eten of zelfs een keer een week of maandje zonder. Je zult merken dat er veel lekkere alternatieven zijn.
- Verbouw je eigen groenten
Leuk en duurzaam: je eigen groenten verbouwen. Het scheelt veel verspilling, energieverbruik en transport. Bekijk hoe je je eigen moestuin kan beginnen.
- Pak de fiets
Een makkelijke tip om mee af te sluiten: pak de fiets in plaats van de auto. Bedenk eens of je vaak de auto pakt terwijl je het makkelijk had kunnen fietsen. Fietsen heeft veel voordelen: het is goed voor het milieu, goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
