Adopteer een kerstboom: duurzaam en biologisch

Misschien heb je geen tuin waar je hem kan planten als hij het overleefd heeft. Of de boom overleeft het sowieso niet. Want een kerstboom verzorgen is nog niet zo makkelijk. Toch is het zonde van al die mooie jonge bomen dat ze jaarlijks op de feestelijke brandstapels verdwijnen. Een duurzaam alternatief is een kerstboom huren of adopteren. Hiervoor zijn verschillende alternatieven. Het beste is natuurlijk als je ervoor kiest een biologische kerstboom te huren.

Kerstboom huren / leasen in 2021

Voor een overzicht waar de kerstbomen te huur zijn in 2021, kun je onder andere kijken op:

 

Adopteer een biologische kerstboom

Een van de initiatieven op dit gebied is Adopteer een Kerstboom, onderdeel van Randijk Bamboe en Hoveniers. Al meer dan tien jaar verzorgen zij samen met verschillende biologische kwekers de uitgifte van de adoptiekerstbomen. In de winter kun je een boom ophalen om in huis te plaatsen en in de zomer groeien de bomen verder op de kwekerij. Bij het adopteren van een boom, krijgt jouw boom een eigen nummer, zodat je ieder jaar dezelfde boom in huis kan nemen. De boom die het meest wordt gebruikt voor de verhuur is de Picea abies. Dit is de traditionele fijnspar met fijne, stekelige naalden. De overlevingskans van deze bomen is ongeveer 95% en daardoor dus erg geschikt voor het adoptieprogramma.

Duurzaam en biologisch

Het adopteren van een kerstboom is een stuk duurzamer dan ieder jaar een boom kopen en weer weggooien. De meeste adoptiebomen gaan zo’n 4 tot 5 jaar mee. Naast het feit dat deze bomen worden terug geplant, zijn ze ook nog eens biologisch. De bomen hebben het Europese BIO keurmerk. Bij de kweek van veel andere kerstbomen wordt nog vaak landbouwgif gebruikt. Al lijkt een boom dus groen en natuurlijk, niets is minder waar.

christmas-tree-579685_1920

Verzorging adoptie kerstboom

Bij het adopteren van een kerstboom moet er uiteraard goed gezorgd worden voor de boom, omdat deze het anders niet overleefd. Een aantal tips om er voor te zorgen dat de boom het goed doet:
  • Geef vaak dicht bij de stam water
  • Plaats een schotel onder de pot om te controleren of het water de bodem bereikt.
  • Komt de boom van buiten terwijl het vriest? Laat de kerstboom dan eerst acclimatiseren in de schuur.
  • Plaats de boom niet naast of op een warmtebron.
  • Snoei de boom niet
  • Adoptie kerstbomen mogen niet versierd worden met engelenhaar of kunstsneeuw. Dit vervuilt de kwekerijen.

Meer nieuws