Wasbare zoogcompressen – ervaring Little Lamb

Toen ik was bevallen van onze zoon ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Natuurlijk de wereld met je eigen kind, die super bijzonder is, maar daarnaast ook een wereld vol spullen waar ik nog nooit van gehoord had. Wasbare luiers had ik mij tijdens de zwangerschap al wat in verdiept en ik had zelfs al een proefset in huis. In de eerste week kwam ik er echter achter dat ook zoogcompressen een essentieel onderdeel van de babyuitzet zijn. Als je borstvoeding geeft, kun je niet zonder!

Wegwerp zoogcompressen

Van mijn zus kreeg ik direct een beschuitbus met wegwerp zoogcompressen die zij nog over had. En dat was geen overbodige luxe. De bus was al vrij snel leeg, waarna ik bij de drogist nieuwe compressen kocht. Ik verbaasde me erover hoe snel ze er doorheen gingen. Naast een enorme berg luiers bleek ik dus nog meer extra afval te creƫren met de zoogcompressen en de billendoekjes.

Wasbare zoogcompressen

Net als wasbare luiers bleken er ook wasbare zoogcompressen te zijn (en ook wasbare billendoekjes, waarover in een ander artikel meer). De wasmachine draait met een pasgeboren baby toch al overuren, dus die paar lapjes erbij leek me geen enkel probleem.
Mijn keus ging uit naar de zoogcompressen van bamboo van het merk Little Lamb. Het borstvoedingscompres bestaat uit 100% bamboo fleece en een vochtdicht laagje. De compressen doen hun werk perfect. Het is me slechts een paar keer overkomen dat het compres zo nat was dat het (bijna) doorlekte. De stof voelt daarnaast veel prettiger dan het materiaal van de wegwerp borstvoedingcompressen. Daarbij had ik toch het gevoel dat het wat meer van papier was gemaak en wat klef werd als ze nat werden.

Zoogcompressen wassen

Een paar zoogcompressen op een dag zorgen niet voor extra wasjes. Je kunt ze gewoon meewassen met je andere was. De compressen van Little lamb zijn wel wat gekrompen. Daarom bestel je het beste de grote maat (hoewel ik een kleine cupmaat heb). Als je ze pas 1 of 2 keer hebt gewassen, kunnen ze een beetje pluizen, maar dat verdwijnt ook weer. Als je ze vaker hebt gewassen, worden ze iets minder zacht, maar ze blijven toch wel lekker soepel. Als je de compressen bestelt, krijg je er een wasnetje bij. Ik was ze altijd in het netje, omdat ze anders tussen de deur en het rubber van de wasmachine kunnen komen, maar misschien is dit alleen een probleem van mijn wasmachine. Ik droog ze door ze op het droogrekje te leggen.

Ervaring wasbare zoogcompressen Little Lamb

Voordelen

  • zachter en natuurlijker dan wegwerp
  • absorberen perfect
  • laten geen vocht door, alleen bij hele grote lekkages
  • minder afval
  • wordt geleverd met wasnetje

Nadelen

  • krimpen de eerste keer
  • kunnen in begin beetje pluizen
  • 1 setjes van 5 paren is net te weinig
  • slingeren overal door het huis

Meer ouder en kind