Parabenen. Wat zijn dat eigenlijk?

Er zijn regelmatig berichten te horen over parabenen. Ze zouden slecht zijn voor de gezondheid. Parabenen zitten vaak in verzorgingsproducten en cosmetica. Producten waar parabenen in voorkomen zijn: shampoo, zonnebrandcrème, tandpasta, scheerschuim, deodorant, crèmes, douchegels etc. Echter parabenen kunnen ook voorkomen in medicijnen, levensmiddelen zoals kant-en-klare sauzen en reinigingsmiddelen.

 

parabenen-171x300Wat zijn parabenen?

In het kort zijn parabenen conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat verzorgingsproducten en cosmetica langer meegaan. Er bestaan diverse soorten parabenen zoals:

  • methylparabeen
  • ethylparabeen
  • propylparabeen
  • butylparabeen
  • isobutylparabeen

Dit zijn chemische stoffen die schimmels en bacteriën kunnen doden voordat ze de kans krijgen zich te verspreiden in een product. Parabenen zorgen ervoor dat de houdbaarheid van veel cosmetische producten wordt verlengd en dat de werking ervan wordt verbeterd. Van parabenen is maar een lage concentratie nodig om het product langer houdbaar te maken. In vergelijking met andere conserveermiddelen geven parabenen een relatief lage kans op huidirritatie of allergische reacties.

 

Waarom parabenen slecht kunnen zijn

Volgens sommige studies kunnen parabenen zoals methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen slecht zijn voor de gezondheid en zelfs de groei van tumoren versterken. De associatie met kanker is voor sommige mensen reden om zo min mogelijk producten met parabenen te gebruiken. Er is aangetoond dat parabenen aanwezig zijn in sommige borstkanker tumoren. Echter is nog onbekend welke rol deze chemische stoffen spelen in de ontwikkeling van borstkanker. Het KWF meldt op haar website dat je niet bang moet zijn bij het gebruik van bijvoorbeeld Deodorant. Zij geven aan dat zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute geen relatie gevonden heeft ontdekt tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is. Daarnaast beschouwen zij het als zeer onwaarschijnlijk dat parabenen die via cosmetica op de huid worden aangebracht het borstweefsel kunnen bereiken. Tevens heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu.

 

Ingrediënten in cosmetica

badesalz-1620261_1920Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Wil je weten welke ingrediënten er in een bepaald product zitten? Dan kun je dit onder andere opzoeken met de INCI-controle van de Nederlandse cosmetica vereniging. Hier kun je ingrediënten controleren. INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie en zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor ingrediënten die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket worden op verzorgingsproducten en cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-naam.

Ben je benieuwd wat er nog meer in shampoo zit? Lees dan het artikel over Natuurlijke shampoo.

 

Alternatieven voor parabenen

Er zijn diverse verzorgingsproducten verkrijgbaar die parabenen-vrij zijn, zoals het merk Daily Organic of de zeep van Marcel’s Green Soap. Vaak wordt dit aangegeven op de verpakking van het product. In plaats van parabenen bevatten deze producten vaak alternatieve conserveringsmiddelen zoals organische zuren. Voorbeelden van deze organische zuren zijn natriumbenzoaat, diazolidinylureum en kaliumsorbaat. Verschillende merken verkopen tegenwoordig parabeenvrije producten, waaronder Neutral, maar ook ander merken zoals Andrelon.

Lees meer over Duurzame verzorging: