Natuurlijke deodorant: werking en voorbeelden

deo-creme-1597048_1920Veel mensen starten de dag met een ontbijt, tandenpoetsen, haarkammen en een lik op spuit deodorant onder de oksels. Het gebruiken van deodorant is een gewoonte die we hebben om onprettige zweetluchtjes die gedurende de dag opkomen, te verbergen of te verminderen.  Het is goed om eens na te denken wat je eigenlijk op je oksels smeert en hoe deze deodorant werkt. Is het beter om bijvoorbeeld natuurlijke deodorant te gebruiken of zijn er geen schadelijke effecten van het gebruik?

 

Deodorant: hoe werkt het?

Zweten heeft als doel het verlagen van de lichaamstemperatuur. Je zweet de hele dag over je hele lichaam. Zweet verdampt en daardoor koelt de huid af. Tevens worden lichaamszouten afgevoerd om de zoutbalans van het lichaam op peil te houden. Zweet is in principe geurloos, maar door contact met bacteriën worden het geurloze zweet omgezet en ontstaan de onaangename geuren. Deze geur wordt door deodorant op drie manieren tegengegaan:

  1. Stoffen in deodorant remmen de groei van bacteriën die geur veroorzaken. Vaak worden hier stoffen voor gebruikt die de huid zuur maken, zoals aluminium- en zinkverbindingen. De huid is van zichzelf ook al zuur en heeft een zogenaamde zuurmantel, die de huid beschermd. De stoffen in deodorant hebben doen dit meer extreme mate, want ze hebben een lagere pH-waarde dan de huid (5,5). Ook worden bacteriedodende stoffen gebruikt zoals triclosan of alcohol.
  2. Chemische verbindingen maken de geuren onschadelijk. Stoffen die verbindingen aangaan met vetzuren zijn bijvoorbeeld zinkricinoleaat en zinkoxide.
  3. Parfum camoufleert de zweet-geur.

Deodorant kan daarnaast het zweten verminderen door het gebruik van aluminium- of zirconiumverbindingen. Voorbeelden hiervan zijn aluminiumchloorhydraat en aluin. Deze stoffen reageren op de vetzuren op de huid. De stoffen die dan ontstaan sluiten de zweetkanaaltjes deels af waardoor minder zweet kan orden afgegeven.

 

Deodorant alternatieven: Baksoda en Aluin

aluin
Aluin

Misschien vraag je je af of deze stoffen schadelijk zijn? Het klinkt immers erg scheikundig allemaal. Of de ingrediënten van deodorant schadelijk zijn, daar verschillen de meningen over. Sommige studies menen dat aluminium en ook parabenen (conserveermiddel) in relatie kunnen worden gebracht met borstkanker. Het KWF ziet echter geen relatie. Dit lichten zij toe op hun website.

Mocht je het sowieso geen fijn idee vinden om te veel chemische stoffen te gebruiken op je lichaam dan zijn er ook alternatieven voor een meer natuurlijke deodorant. Een stof die daarvoor wordt gebruikt is natriumbicarbonaat, oftewel baksoda. Deze stof is minder zuur dan de huid en dit zout gaat daardoor de groei van bacterien tegen. Aluin heeft deze zelfde werking en verstopt daarnaast de zweetkliertjes door zich te binden aan eiwitten op de huid. Aluin is in principe een natuurproduct, maar veel soorten worden tegenwoordig synthetisch gemaakt. Aluin bevat net als deodorant aluminiumverbindingen. Het blijft daardoor ook lastig te zeggen of een deodorant natuurlijk is of niet.

Te veel deodorant van welke soort dan ook is nooit goed. Als de pH-waarde van de huid te laag wordt, krijg je last van een droge huid. Ook alcohol zorgt voor uitdroging. Ook kunnen zweetkliertjes verstoppen bij gebruik van te veel deodorant.

 

Natuurlijke deodorant voorbeelden

No Sweat Deodorant

deo-the-ohm-collectionNo Sweat Deodorant en Deo Dorant zijn producten van The Ohm Collection. Ze maken gebruik van Sodiumbicarbonaat om zoals ze zelf zeggen het lichaam te alkaliseren: Alkalise so you can socialize (oké). Mocht je (zeer begrijpelijk) niet weten wat dat is: het neutraliseren van zuren en iets dus minder zuur maken. Volgens The Ohm Collection hangt je lichaamsgeur ook af van wat je eet. De mate van zweten kan hier wel mee samenhang, zo kan pittig eten en cafeïne leiden tot meer zweten, doordat je het warm krijgt of je hartslag stijgt. De geur wordt echter veroorzaakt door bacteriën. De deodorant van The Ohm Collection is verkrijgbaar in verschillende geuren.

Meer over The Ohm Collection

Urtekram

deo-urtekramUrtekram is een Scandinavisch merk dat zowel organische verzorgingsproducten als organisch eten produceert. De Urtekram deodorant Deo Crystal is een deodorant met aluin en glycerine. De plantaardige glycerine dient ter verzorging van de okselhuid. Alle ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong. De deodorant heeft het certificaat Ecocert. Dit certificaat verzekert dat het een biologisch verzorgingsproduct is. Ook zijn de producten niet op dieren getest. Er zijn verschillende geuren van de Urtekram deodorant Deo Crystal, zoals Aloë Vera, Rozen en Eucalyptus.

Meer over Urtekram deodorant

Baksoda

baking-soda-768950_1920Wil je geen deodorant uit een potje, waar logischerwijs toch ook andere ingrediënten aan toegevoegd zijn? Of wil je iedere vorm van aluminium koste wat het kost voorkomen? Dan kun je ook pure baksoda gebruiken. Dit kun je direct aanbrengen  in je oksels. Ook kun je er nog andere ingrediënten aan toevoegen. Je kan het bijvoorbeeld mengen met kokosolie, zo wordt het smeerbaar, of je kan het mengen met talkpoeder. Meer hierover lees je bijvoorbeeld op www.baking-soda.nl

TRUE Organic of Sweden

deo-true-organic-of-swedenVerkrijgbaar bij Douglas en ook dit merk maakt gebruik van baksoda. Naast baksoda worden er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt, zoals verschillende oliën. Daarnaast bestaat de deodorant Undercover Agents uit Aluin. Aluin is ook wel bekend van aloude aluinstick. Aluin verlaagt de pH-waarde van de huid enigszins en dat vertraagt de zweetgeurvorming. Daarnaast blokkeert het de zweetkanaaltjes door middel van eiwitvorming. Vraag blijft waarom de marketeer heeft gekozen voor een deostick op asfalt met een plukje gras.

Meer over TRUE organic of Sweden

Meer weten over natuurlijke verzorgingsproducten? Lees dan de artikelen: