Genieten van een parfum, een heerlijke geur: vol en kruidig of fris en bloemrijk. De een spuit weelderig om zich heen en de ander houdt meer van en subtiele lucht die je pas merkt als je dichterbij komt. Parfum die aansluit bij je gevoel of bij je stemming. Een parfum past vaak bij het moment waarop we het gebruiken. Later op de avond kiezen we vaker voor zwaarder parfum en frisse bloemige geuren dragen we eerder overdag.
Uit het jaarverslag van de Nederlandse Cosmetica Vereniging uit 2015 blijkt dat we in 2015 een kleine 470 miljoen euro uitgaven aan geuren. Dat is een kleine daling met de jaren ervoor, maar nog altijd een groot deel van de cosmetica omzet in dat jaar. Deze kwam in totaal op 2.423 miljoen euro.
Veel parfums maken gebruik van chemische en synthetische stoffen. De parfums zijn daardoor weinig duurzaam. Toch zijn er ook alternatieve duurzame parfums verkrijgbaar op de markt. Onderaan deze pagina vind je drie bijzondere duurzame parfums.
Chemische stoffen in parfums
Onderzoek van Greenpeace heeft aangetoond dat in veel parfum chemische stoffen zitten. Veel parfums bevatten ftalaten en synthetische muskverbindingen. Van deze stoffen is bekend dat ze moeilijk afbreekbaar zijn, zich ophopen in vetweefsel en hormoonverstorende eigenschappen kunnen hebben. Uit studies blijkt dat het ftalaat DEP, dat in veel parfums wordt gebruikt, snel door de huid dringt en zich in het lichaam verspreidt. Het wordt omgezet in monoethyl ftalaat (MEP), dat ervan verdacht wordt het DNA van sperma aan te tasten. Ook kan het bij mannen effect hebben op de longfunctie. Een andere chemische stof zijn synthetische muskverbindingen. Deze hopen zich op in vetweefsel en kunnen de communicatie tussen hormonen verstoren. Ondanks dat het onderzoek van Greenpeace al in 2005 werd uitgevoerd is het nog steeds relevant.
Wil je meer weten over de ingrediënten van verzorgingsproducten? Lees dan het artikel over Natuurlijke shampoo.