Duurzame parfums

beauty-624355_1920Genieten van een parfum, een heerlijke geur: vol en kruidig of fris en bloemrijk. De een spuit weelderig om zich heen en de ander houdt meer van en subtiele lucht die je pas merkt als je dichterbij komt. Parfum die aansluit bij je gevoel of bij je stemming. Een parfum past vaak bij het moment waarop we het gebruiken. Later op de avond kiezen we vaker voor zwaarder parfum en frisse bloemige geuren dragen we eerder overdag.

Uit het jaarverslag van de Nederlandse Cosmetica Vereniging uit 2015 blijkt dat we in 2015 een kleine 470 miljoen euro uitgaven aan geuren. Dat is een kleine daling met de jaren ervoor, maar nog altijd een groot deel van de cosmetica omzet in dat jaar. Deze kwam in totaal op 2.423 miljoen euro.

Veel parfums maken gebruik van chemische en synthetische stoffen. De parfums zijn daardoor weinig duurzaam. Toch zijn er ook alternatieve duurzame parfums verkrijgbaar op de markt. Onderaan deze pagina vind je drie bijzondere duurzame parfums.

 

Chemische stoffen in parfums

Onderzoek van Greenpeace heeft aangetoond dat in veel parfum chemische stoffen zitten. Veel parfums bevatten ftalaten en synthetische muskverbindingen. Van deze stoffen is bekend dat ze moeilijk afbreekbaar zijn, zich ophopen in vetweefsel en hormoonverstorende eigenschappen kunnen hebben. Uit studies blijkt dat het ftalaat DEP, dat in veel parfums wordt gebruikt, snel door de huid dringt en zich in het lichaam verspreidt. Het wordt omgezet in monoethyl ftalaat (MEP), dat ervan verdacht wordt het DNA van sperma aan te tasten. Ook kan het bij mannen effect hebben op de longfunctie. Een andere chemische stof zijn synthetische muskverbindingen. Deze hopen zich op in vetweefsel en kunnen de communicatie tussen hormonen verstoren. Ondanks dat het onderzoek van Greenpeace al in 2005 werd uitgevoerd is het nog steeds relevant.

Wil je meer weten over de ingrediënten van verzorgingsproducten? Lees dan het artikel over Natuurlijke shampoo.

RUIK

foto-verschil-gezondnu-v2-002-600x600RUIK is een initiatief van Boye en Noëlle, broer en zus, beide gefascineerd door geuren. Zij hebben een alternatief op de markt gebracht voor bestaande parfums die vol zitten met chemische en synthetische stoffen. Boys en Noëlle maken zelf parfums die helemaal plantaardig zijn. Ze zijn continu opzoek naar nieuwe plantaardige geurstoffen om te verwerken in de duurzame parfums. Hiervoor gebruiken ze onder andere plantaardige reststromen, waarvan de geurolie gebruikt kan worden. Een voorbeeld hiervan is de geur olie uit sinaasappelschillen die anders weggegooid zouden worden. Deze sinaasappelgeurolie wordt gebruikt voor het duurzame parfum VERSCHIL – EAU D’ORANGE.

Abel organics

home_yellow_hero-1-1000x0-c-defaultAbel Organics maakt duurzame parfums van 100% natuurlijke ingrediënten. Abel werd in 2013 opgericht in Amsterdam door de Nieuw-Zeelandse Frances Shoemack. Ze had een simpel doel: het maken van het beste natuurlijke parfum ter wereld. De parfums zijn 100% biologisch en bestaan uit natuurlijke producten. Er zijn inmiddels al 5 duurzame geuren verkrijgbaar van Abel.

 

SAAR S O L E A R E S

saar-soleares-eco-bio-parfumDe producten van SAAR bevatten alleen natuurlijke en organische ingrediënten. Ze zijn vrij van synthetische geuren, kleurstoffen, conserveermiddelen, ftalaten en parabenen. SAAR Soleares is het eerste duurzame parfum van dit merk. De warme geur wordt omschreven als: ‘crisp, woody, sweet, earthy with a hidden fruity note’. Het duurzame parfum is ook nog eens geschikt voor veganisten, want het is niet getest op dieren en bevat uiteraard geen dierlijke producten.