Een groep Britse bedrijven die is aangesloten bij de Britse Hospitality and Food Service Agreement (HaFSA) heeft in drie jaar tijd tientallen miljoenen kunnen besparen door de vermindering van voedselverspilling. Bedrijven die zijn aangesloten bij het Agreement zijn onder andere McDonald’s en Domino’s. In totaal doen er 95 bedrijven mee aan de overeenkomst, die als doel heeft voedselverspilling in de sector tegen te gaan. Dit meldde de organisatie achter HaFSA: WRAP.
In drie jaar wisten de bedrijven de hoeveelheid voedsel- en verpakkingsafval met 11% te verminderen, waarbij de doelstelling 5% was. Deze besparing staat gelijk aan 31.000 ton minder afval en een CO2-redcutie van 80.000 ton.
Voedselverspilling en recycling
HaFSA was een vrijwillige overeenkomst van bedrijven, die werd gesteund door de Britse overheid. Er werd gestart in 2012 om de voedselverspilling terug te dringen. Op dat moment werd er ongeveer 1 miljoen ton voedsel verspilt door de Britse voedsel en waren industrie, met kosten van meer dan 2,5 miljard pond per jaar. Dit staat gelijk aan maar liefst 1,3 miljard maaltijden. Het doel van de overeenkomst was de verspilling met 5% verminderen in drie jaar tijd. De doelen werden ruimschoots gehaald: voedselverspilling daalde bij de aangesloten partijen met 10% en de verspilling van verpakkingsmateriaal daalde met 12%. De doelstellingen wat betreft recycling werden niet volledig gehaald. Hergebruik van voedsel en verpakkingsmateriaal steeg tijdens de overeenkomst van 42 naar 56%. Het doel was echter 70%.
Nu de overeenkomst is afgelopen gaat WRAP door met een nieuw initiatief: The Courtauld Commitment 2025 (C2025). Ook dit is een vrijwillige overeenkomst waarin bedrijven streven de voedselketen efficiënter in te richten en de resultaten wereldwijd te delen. Het doel van de deelnemers aan C2025 is om verspilling en CO-2 uitstoot die hiermee samengaat terug te dringen met minimal eenvijfde per inwoner in 10 jaar tijd en om het waterverbruik te verminderen met een besparing van circa 20 miljard pond.
Daarnaast zet de Food Waste Recycling Action Plan (FWRAP) het werkt van HaFSA voort door zich sterk te maken voor het recyclen van voedselresten en verpakkingsmaterialen.
Meer informatie over de overeenkomst is te lezen in het rapport van WRAP.