Actieplan Bos en Hout

schermafbeelding-2016-10-31-om-20-05-27Met het oog op de klimaatafspraken van Parijs heeft de Nederlandse bos- en houtsector een plan gemaakt om met de aanplant van nieuw bos bij te dragen aan de realisatie van deze afspraken. Ze menen dat investeren in bos  drie keer winst oplevert:

  1. Het langdurig opslaan van CO2
  2. Méér en slimmer benutten van hernieuwbare en duurzame grondstof
  3. Een mooi bos met grotere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden

Het plan werd in ontvangst genomen door Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu tijdens de Nederlandse Klimaattop op woensdag 26 oktober. Naast de Nederlandse bos- en houtsector ondertekenden ook natuur- en milieuorganisaties als Natuur & Milieu het plan. Ook Staatsbosbeheer wil bijdragen aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen.

Langer en meer CO2 opslaan

In Nederland hebben we 356.000 hectare boslandschap. Dat is ongeveer 9% van het totale oppervlakte van ons land. Met nieuwe bossen en uitbreiding van bestaande bossen en het duurzame beheer hiervan, kan de Nederlandse houtproductie worden verhoogd. Door het hout slim te gebruiken in hoogwaardige duurzame toepassingen, houdt het materiaal een lange tijd CO2 vast, waardoor het niet wordt uitgestoten. Met deze investering kan het Nederlandse bos en hout in 2050 tot wel 4 Megaton CO2 per jaar opslaan, wat een forse bijdrage is aan de klimaatdoelen. Een grotere houtproductie geeft daarnaast extra economische kansen in de houtsector.

Lees het Actieplan Bos en Hout

Compensatie Klimaattop met aanplant bomen

De CO2 die wordt uitgestoten met de organisatie van de klimaattop wordt direct gecompenseerd met het aanplanten van 1 hectare nieuw bos. Deze nieuwe aanplant wordt verzorgd door: Stichting de Boomfeestdag, Trees 4 All, het Nationaal Bossenfonds, Staatsbosbeheer en provincie Flevoland zorgen voor deze nieuwe aanplant. De deelnemers van de Klimaattop kunnen ook nog extra bomen kopen voor meer compensatie.

schermafbeelding-2016-10-31-om-20-06-09