Wandelen in de omgeving van Utrecht

Door de wind in de open velden omgeven door sloten en knotwilgen, langs een kronkelende smalle rivier, ooit een belangrijke verbindingsroute voor de stad Utrecht of over een glooiend bospad waar je de specht hoort tikken tegen een boom en in de verte een weg hoort razen. In de omgeving van Utrecht heb je veel keus uit prachtige wandelingen. Het gebied rondom Utrecht is zo divers dat er bijna voor iedereen wel een stukje natuur te vinden is dat bij je past. Soms waan je je even helemaal weg uit de stad, hoewel een weg, een spoor of dorp nooit ver weg is.

Wandelen rondom Utrecht

Genieten van de natuur past bij een duurzame levensstijl. Laat je inspireren door een aantal prachtige gebieden in de omgeving van Utrecht:

Landgoed Haarzuilens

Knotwilgen, velden, sloten, ganzen, een mysterieuze mist en bijzondere cultuurelementen verweven in het landschap. Dat is landgoed Haarzuilens.

Op het landgoed kun je zelf dwalen over de paden, want ook zonder route kom je een heel eind doordat je vaak mooie vergezichten hebt. Aan de ene kant heb je zicht op het oude dorp Vleuten en aan de andere kant op Haarzuilens, wat omgeven wordt door het parkbos van het Kasteel. De Noordkant wordt begrensd door de Haarrijnse plas. Vanaf hoeve Wielrevelt van Natuurmonumenten of bijvoorbeeld vanaf station Vleuten loop je gemakkelijk het veld in. Wil je een uitgestippelde wandeling volgen? Dan kan dat ook. Natuurmonumenten heeft vanaf de hoeve, maar ook aan de andere zijde van het kasteel, een aantal mooie wandelingen voor jong en oud uitgestippeld. Het gebied kent veel elementen die een bezoek de moeite waard maken. Naast de mooie velden en sloten, zijn specifieke historische elementen teruggebracht in het landschap. Zo worden er historische gewassen, zoals tabak, geteeld en zijn archeologische vondsten zichtbaar gemaakt in het landschap.

Zonsopkomst op Landgoed Haarzuilens

Kromme Rijn

Een kronkelende rivier, natuurlijke oevers, landgoederen en fruitbomen. Dat is de Kromme Rijn.

De Kromme Rijn is ongeveer 26 km lang en langs deze route kun je wandelen van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. De rivier leidt je de weg, maar je kan ook gebruik maken van het Kromme Rijnpad. De route loopt langs de oevers over het oude jaagpad, maar ook door karakteristieke dorpen zoals Cothen. De route start of eindigt in Utrecht en eindigt of start in het mooie Wijk bij Duurstede, dat ook zeker een bezoek waard is. De rivier leidt je tijdens je wandeling langs boomgaarden en landgoederen en bovenal langs de prachtige oevers.

img_4775

Kaapse Bossen

De geur van bladeren, vochtige herfstdagen, die worden opgewarmd door de zon, de mooiste kleurcombinaties en een gevoel van vroeger. Dat zijn de Kaapse bossen.

De Kaapse bossen liggen op het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn, niet ver van Utrecht. Wil je echt genieten van de herfst? Dan maak je hier een wandeling en vergeet je dat je dicht bij de stand bent. En dit park heet niet voor niets de Utrechtse heuvelrug: wandel over de Ruiterberg en beklim de uitkijktoren De Kaap, waarvandaan je soms zelfs de Dom kan zien liggen. Waar je in het veld nog zelf kan dwalen en de route wel weer terugvind, is dat in een bos wat lastiger. Natuurmonumenten heeft een aantal mooie routes uitgezet in dit gebied, die zeker de moeite waard zijn. Ze leiden je langs de meest bijzondere plekken van natuur- en cultuurhistorische waarde.

bos