Zelfoogsttuin bij kasteel de Haar

Om verantwoorde groenten te kopen moeten we op best veel letten! Is het lokaal of fair trade? Is het biologisch? Is het verpakt in plastic? Wij hebben sinds 2020 de perfecte oplossing gevonden: de zelfoogsttuin. Dit is een grote moestuin waar we een oogstaandeel hebben. Wekelijks kunnen we zelf groenten (en af en toe fruit) oogsten.

 

Hoe werkt de zelfoogsttuin?

Op oogsttuinen kun je zelf je groenten oogsten. Het is daardoor lokaal en vaak biologisch. Ook hoef je niet meer na te denken over de verpakking van de groenten, je haalt het rechtstreeks uit de grond. Wij hebben een oogstaandeel bij moestuin de Haar in Haarzuilens. We betalen jaarlijks € 330,- inclusief 9% BTW (prijs 2021). Dit is voor ongeveer 30 weken oogst. Het oogstseizoen start in april en eindigt in november, dit is afhankelijk van het weer. Per week mag je per oogstaandeel gemiddeld 5 producten oogsten. De kruiden uit de kruidentuin rekenen komen daar nog bij. We krijgen veel verschillende soorten groenten, zoals courgette, snijbiet, pompoen, komkommer, paksoi. Dit jaar was er zelfs meloen!

 

Moestuin de Haar

Op deze historische grond van 1.5 hectare worden op milieuvriendelijke wijze zo’n 55 verschillende groenten, 15 soorten kruiden, kleinfruit en een bloemenzee geteeld. De tuinder onderhoudt deze tuin niet alleen, dit doen zij samen met veel vrijwilligers, stagiaires en een stichting.

Meer over Moestuin de haar.

Meer duurzaam eten