Water besparen: slechts 1% waterverbruik particulier

Een zandloper naast de douche om niet langer dan 5 minuten te douchen, een waterbesparende douchekop of water opvangen in een regenton. Allemaal zeer goede gewoonten, die zorgen voor minder particulier watergebruik. Een artikel in NRC vertelt ons echter dat 99% van het waterverbruik wordt veroorzaakt door de productie van consumptiegoederen.

 

Slechts 1% waterverbruik particulier

shower-1502736_1920Het artikel van Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement en Henriëtte Prast, hoogleraar gespecialiseerd in gedragseconomie, laat inzien hoeveel water er nodig is voor het maken van diverse producten. Ook vinden zij het misleidend als er lovend wordt gesproken over huishoudelijke waterbesparing, omdat dit slechts 1% van de totale watervoetafdruk is. Het ergste hieraan is dat het water dat wordt gebruikt voor de productie van goederen veelal buiten Nederland plaatsvindt en vaak zelfs in landen die kampen met waterproblemen. Je zou dus kunnen zeggen dat wij water opmaken uit droge gebieden. Logischerwijs zouden we meer moeten verbouwen in waterrijke gebieden zoals Nederland.

 

Water besparen

Als je weet hoeveel water er nodig is voor de productie van bepaalde producten, kun je bewust water besparen. Weet jij hoeveel liter water er nodig is voor de productie van de volgende producten of handelingen?

1 liter frisdrank

100 liter water

1 biefstuk

3.000 liter water

Doorspoelen toilet

8 liter water

1 snee brood

40 liter water

1 glas bier

75 liter water

1 ei

200 liter water

1 spijkerbroek

10.000 liter water

Meer weten over een duurzame leefstijl? Lees de artikelen over duurzaam leven en vegetariër worden.