In de eerste helft van 2016 steeg de verkoop van duurzame producten met maar liefst 24%. In totaal komt het aandeel van de verkoop van duurzame producten hiermee op 9,1%. Dit meldt marktonderzoeker IRI. Het gaat om een onderzoek naar levensmiddelen uit supermarkten zoals vlees, koffie, chocolade, fruit en vis. Onder duurzaam worden producten verstaan met de keurmerken ASC en MSC voor vis, Beter Leven voor vlees, Fair Trade en Max Havelaar voor onder andere koffie en bananen en UTZ voor koffie en chocolade.
Meer duurzame producten in supermarkten
Volgens IRI komt de sterke groei voort uit het aanbod van de supermarkten. Supermarkten vervangen namelijk steeds vaker de ‘gewone’ producten met duurzame producten. De uiteindelijke keuze ligt uiteraard bij de consument, die ook steeds bewuster wordt van de verschillende keuzes.
Meer duurzaam vlees verkocht
Van de totale omzet van 1,3 miljard, zijn de grootste keurmerken Beter Leven, biologisch en UTZ. Zij vertegenwoordigen 80% van deze omzet. Zij groeiden alle drie ten opzichte van vorig jaar: het Beter Leven-keurmerk verkocht in de eerste helft van 2016 voor 385 miljoen euro aan producten, wat 39% meer is dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Biologisch had een omzet van 368 miljoen euro, 18% meer dan in 2015, en UTZ scoorde 299 miljoen euro omzet, wat een groei van 14% betekent. Beter Leven kent een onderscheid in 1, 2 en 3 sterren producten. De groei wordt vooral uit 1 ster producten gehaald en dan met name uit varkensvlees en kip. Varkensvlees wordt door veel supermarkten vervangen door dit 1 sterre vlees. Echter ook de omzet van producten met 2 en 3 sterren vlees zit in de lift. Helemaal duurzaam is natuurlijk vegetariër worden.
Naast vlees wordt ook vis steeds duurzamer. De hoeveelheid vis die verkocht wordt met een keurmerk groeide met 39%. Het ASC keurmerk staat voor gekweekte vis en het MSC keurmerk voor wilde vis. Vooral de omzet in verse vis zoals zalm met een duurzaamheidslogo is toegenomen.