Vegetarische balletjes IKEA

Wereldberoemd zijn de Zweedse balletjes van IKEA. Op zijn Zweeds: Köttbullar, oftewel: vleesballen. Vanaf april 2015 is er ook een vegetarische variant op de markt gebracht door IKEA: de Gronsaksbullar. Dit past binnen het beleid van IKEA om steeds meer aandacht te besteden aan duurzaamheid. De balletjes zijn een bron van vezels, vitamines en voedingsstoffen, maar hebben een laag cholesterolgehalte.

Vegetarische balletjes: voordelig & prima van smaak

De vegetarische balletjes van IKEA zijn verkrijgbaar in het restaurant in de winkels, maar ook te koop in een verpakking voor in de diepvries. Één ding dat direct opvalt aan de balletjes is de prijs. Voor een vleesvervanger zijn de balletjes voordelig. Misschien past dit bij het warenhuis waar producten over het algemeen voordelig geprijsd zijn. Een zak vegetarische balletjes van maar liefst 1 kg kost slechts 4,50 euro. Je moet natuurlijk nog wel even je reistijd erbij optellen, want IKEA zit voor de meeste mensen niet om de hoek.

Dan de smaak en structuur van de vegetarische balletjes van IKEA: de balletjes zijn licht gekruid en lekker van smaak. De balletjes zijn wat zacht en bevatten allerlei stukjes groenten: van mais, tot erwten en paprika. De balletjes zijn overigens geheel van groenten gemaakt en zijn dus ook geschikt voor veganisten. Als je de balletjes bak in olie in een koekenpan nemen ze aardig wat vet op, het is dan ook beter ze te bakken in de oven.

Op de website van IKEA is het idee van de ontwerper van de balletjes te lezen, Kok Annika Dunnico:

Gehaktballetjes zonder vlees! Dat idiote idee stond aan het begin van de ontwikkeling van de groenteballetjes. We wilden dat je goed zou merken dat er alleen maar groente in zit, dus we hebben grote, zichtbare stukken gebruikt. De kleuren zijn echt prachtig. We wilden ook dat zoveel mogelijk mensen ze zouden kunnen eten, dus we hebben ze veganistisch gemaakt door alle zuivelproducten weg te laten. En toen we toch bezig waren, hebben we ook een heerlijk kipballetje gemaakt. Nu heeft IKEA dus balletjes voor iedereen – met en zonder vlees.

Vegetarisch worstenbroodje IKEA

Naast de vegetarische balletjes kun je bij IKEA ook een vegetarisch worstenbroodje kopen op de plek waar je ook een softijsje of hotdog haalt. De worstenbroodjes van IKEA zijn gemaakt van lekker deeg. De inhoud is gekruid en een beetje zacht. Niet direct wat je verwacht bij een worstenbroodje, maar zeker het proberen waard.

Ingrediënten vegetarische balletjes

– 18% kikkererwten

– 14% groene erwten

– 14% wortelen

– 14% uit rode paprika

– 14% uit mais

– 10% uit boerenkool.

De ontwerpers van IKEA hebben nagedacht over de voedingsstoffen en ze bevatten dan ook 7,7 gram eiwitten per 100 gram. Wil je meer weten over vegetarische voeding? Lees dan de artikelen over Vegetariër worden en Vleesvervangers: voorbeelden en voedingsstoffen.

Meer over duurzame voeding: