Vegetarier worden

wortelsDenk jij eraan om vegetariër te worden, maar vind je het lastig om de knoop door te hakken? Ben je misschien bang dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zonder vlees te eten of twijfel je of het wel zin heeft? Lees de verschillende redenen waarom anderen vegetariër worden en bereid je voor met tips voor een gezonde vegetarische voeding. Alvast een tip: probeer het eerste een maandje. Na deze maand kun je beter inschatten of je vlees mist, hoe je je voelt met een ander voedingspatroon en of vegetariër worden dus iets voor jou is.

Waarom vegetarier worden?

Waarschijnlijk heb je al wel eens nagedacht waarom je vegetariër wil worden. Grofweg zijn er twee belangrijke redenen waarom anderen kiezen voor een vegetarisch voedingspatroon.

  1. Het milieu

Om jouw persoonlijke ecologische voetafdruk te beperken kun je ervoor kiezen vegetariër te worden. De productie van vlees is namelijk erg belastend voor het milieu. De veeproductie zorgt voor 14,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Als minder mensen kiezen voor een dagelijks stukje vlees kan de productie omlaag en zal ook de uitstoot van broeikasgassen dalen. Maar waardoor komt die uitstoot van broeikasgassen? Een klein deel komt uit het vervoer van vee en dierlijke producten. Een veer groter deel komt vrij tijdens het leven van de dieren. De belangrijkste broeikasgassen zijn kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Methaan wordt geproduceerd door herkauwers (bijv. koeien), als ze voedsel verteren. Daarnaast komt uit mest methaan en lachgas vrij. Ook bij het bemesten van het land komen deze stoffen vrij. Een andere belangrijke bron van broeikasgassen is de ontbossing en de omzetting van grasland in bouwland. Meer informatie hierover vind je onder ander bij Milieu Centraal.

Een andere milieu overweging is de grote hoeveelheid water die nodig is om een stukje vlees te produceren. De Belgische krant De Morgen bekeek in 2011 hoeveel water er gemoeid is met een stukje vlees. Voor de productie van een biefstuk is maar liefst 4.000 liter water nodig.

  1. Dierenleed

Een andere reden dat mensen vegetariër worden is het dierenleed. Hoewel de mens als sinds mensenheugenis vlees eten kunnen sommige mensen er niet tegen dat dieren worden geslacht voor het voedsel van mensen. De een vindt dit altijd zielig, de ander vindt dit vooral zielig door de omstandigheden waarin de dieren leven in de megastallen.

Waarom geen vegetariër worden?

Zijn er ook reden om geen vegetariër te worden?

  • Lekker: uiteraard zal je vlees moeten missen. Voor sommige mensen voelt dit als een enorme uitdaging.
  • Uiteten: eten in een  restaurant kan minder leuk zijn. Hebben vrienden een restaurant geboekt en niet vooraf gekeken of er ook lekkere vegetarische gerechten op de kaart staan? Grote kans dat je weer zo’n saaie risotto of quiche voorgezet krijgt. Zorg er dus altijd even voor dat je vooraf de kaart gezien hebt.
  • Geen zin: wellicht denk je: het heeft toch geen zin, aangezien iedereen vlees eet. Een beter milieu…
  • Biologisch vlees: Je kan er ook voor kiezen biologisch vlees te eten. Zo steun je niet de bio-industrie, maar kun je wel genieten van een stukje vlees.

Een gezonde vegetarische voeding

Als je geen vlees eet heb je de kans dat je bepaalde voedingsstoffen minder binnen krijgt. Om ervoor te zorgen dat je geen tekort krijgt aan bepaalde vitaminen of minderen is een gevarieerde voeding van belang. Je kan vlees bijvoorbeeld compenseren met vleesvervangers, waaraan vaak extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

Belangrijke voedingsstoffen die aanwezig zijn in vlees zijn:

  • Eiwitten
  • Ijzer
  • Vitaminen B1
  • Vitaminen B12

Het voedingscentrum adviseert om ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten om een tekort aan bovenstaande voedingsstoffen te voorkomen. Tevens raden zij aan om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te eten.

Een voedingssupplement is niet noodzakelijk, maar kan helpen als je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine of mineraal. In principe biedt een gevarieerde voeding alles wat je nodig hebt. Voor bepaalde groepen mensen is het verstandig goed in de gaten te houden of er geen tekorten ontstaan, bijvoorbeeld als je zwanger bent of heel veel sport. De website vegetariers.nl geeft hier meer informatie over. Eet je niet alleen geen vlees, maar ook weinig melkproducten en ei? Dan is het goed om vitaminen B12 tabletten te slikken.

Ben je vegetarier geworden? Dan is het goed om na een half jaar eens bij de huisarts bloed te laten prikken en je bloedwaarden te laten controleren.

TIPS Vegetarier worden

Heb je al een keuze gemaakt? Een aantal tips helpen je wellicht om de keuze te maken wel of geen vegetarier te worden.

  1. Eet een maand geen vlees. Zo ontdek je of dit past bij jouw manier van leven en of je echt vegetariër zou willen worden.
  2. Afbouwen: voordat je stopt met vlees eten, kun je het eerst afbouwen. Door te minderen raak je eraan gewend om niet iedere dag vlees te eten.
  3. Eet geen vleeswaren. Vind je het lastig vlees helemaal te laten staan? Kies er dan voor te minderen en bijvoorbeeld geen vlees meer te eten op brood. Er is veel vervangend broodbeleg.
  4. Vis? Bedenk of je alleen geen vlees meer wil eten of ook geen vis
  5. Andere producten? Denk ook na of je geen producten wil eten waar vlees in wordt verwerkt, maar waarbij dat niet direct zichtbaar is. In kaas zit bijvoorbeeld vaak stremsel en in winegums en drop zit bijna altijd gelatine.
  6. Bloed testen: Laat na een half jaar eens je bloedwaarden testen, zodat je zeker weet dat je geen tekort hebt aan bijvoorbeeld vitamine B-12 of ijzer.
  7. Lijstje: Twijfel je? Maak eens een lijstje met wat je eet. Zo krijg je een goed inzicht in wat je eet.
  8. Gezonde voeding: verdiep je in een gezond vegetarisch voedingspatroon.