Tony’s Chocolonely 100% traceerbare cacao

Tony chocolonelyChocola is genieten! Tony’sChocolonely is duurzaam genieten. Ooit begonnen als een initiatief van journalist Teun van de Keuken en uitgegroeid tot een populair chocolade merk in Nederland met unieke smaken.

Ken je de duurzame chocola van Tony’s Chocolonely nog niet? Ga dan snel naar de supermarkt! Hier krijg je uitleg wat het precies is, maar eerst moet je het ervaren.

 

Slaafvrije duurzame chocola

Het idee was simpel, maar de uitvoering was lastiger. Toch is het de makers van Tony’s Chocolonely gelukt om slaafvrij chocola te maken die waar mogelijk Fairtrade-gecertificeerd is. De cacao wordt rechtstreeks ingekocht bij de boerencoöperaties in Ghana en Ivoorkust. Met het Bean to Bar project staat een  directe handelsrelatie met cacaoboeren centraal.

Het idee voor Tony’s Chocolonely ontstond al in 2003 en vanaf deze maand is het ook daadwerkelijk gelukt om de traceerbare cacao in alle repen te verwerken. Van iedere cacaoboon is de herkomst dus bekend. Dit betekent dat de cacaoboeren waar ze mee samenwerken een leefbaar inkomen kunnen verdienen, waardoor er een einde komt aan slavernij, uitbuiting en kinderarbeid op de cacaoplantages.

#slaafvrijrecept

De chocola is dus volledig traceerbaar. Om dit te vieren en ook duidelijk te maken aan andere bedrijven heeft Tony’s Chocolonely een ingrediëntenlijst opgesteld van het recept voor slaafvrije cacao. Vanuit het idee van transparantie is het recept uiteraard openbaar en beschikbaar voor andere chocoladeproducenten, om te volgen of te verbeteren. Tony deelt het recept graag en wil juist dat iedereen het kan inzien.

De eigenaren van Tony Chocolonely rusten volgens hun website niet voordat alle chocola van 100% slaafvrije chocolade wordt gemaakt. Het gaat niet alleen om het eigen merkt, maar ze willen andere producten inspireren.

slaafvrij_recept_groot-1024x665Meer over duurzame leefstijl? Lees het artikel over duurzaam leven.