De restaurantketen Instock wil voedselverspilling op de kaart zetten. Hiervoor kopen zij onverkochte producten bij producenten en supermarkten en deze gebruiken zij in de keuken van hun restaurants. Doordat de ingrediënten steeds verschillen, is er geen vaste menukaart. Instock heeft al restaurants in Amsterdam en Den Haag. In december wordt een nieuw restaurant geopend in Utrecht.
Instock: meer dan een restaurant
Instock is echter meer dan een restaurant dat eten bereidt met producten die anders wellicht weggegooid waren. Instock is een concept dat zich inzet tegen voedselverspilling. Op de website van Instock is te lezen dat de oprichters van Instock elkaar leerden kennen bij Albert Heijn. Daar kregen zij te maken met onverkochte producten en ze zagen een kans om een betere bestemming te creëren voor deze producten. Met behulp van Albert Heijn hebben ze Instock kunnen realiseren. Naast de restaurants maakt Instock ook zelf een aantal producten zoals Pieper Bier, deels gemaakt van aardappels, paprika jam en kromkommer soep. Daarnaast verzorgen ze catering en nog belangrijker: ze willen mensen bewust maken van voedselverspilling. Zo organiseren ze bijvoorbeeld Masterclasses Instock cooking, waar je kan leren hoe je restjes kan gebruiken voor een heerlijke maaltijd. Ook is Instock aanwezig op bij evenementen zoals de Museumnacht en de jaarvergadering van Tony Chocolonely.
Voedselverspilling
Wereldwijd wordt ongeveer eenderde van het voedsel verspild. De versplling vindt plaatst over de hele voedselketen: van producent tot consument. Een groot deel van de verspilling vindt al plaats bij de producenten, tijdens het oogsten, bij de opslag en bij het vervoer. Ook worden producten weggegooid omdat ze niet voldoen aan de strenge eisen wat betreft vorm of kleur. Met dit eten is echter niets mis. Voedselverspilling kost veel geld en ook veel grondstoffen zoals water, grond en energie. De Verenigde Naties hebben als doel de voedselverspilling wereldwijd met 50% te verminderen in 2030. Dit doel is onderdeel van de Sustainable Development Goals van de VN.
Het grootste deel van de verspilling vindt plaats bij consumenten. Als consument kun je dus veel doen om de voedselverspilling terug te dringen en duurzamer te leven. Het Voedingscentrum geeft informatie over hoe je als consument kan zorgen voor minder verspilling. Denk hierbij aan minder eten kopen, op maat koken, eten zorgvuldig bewaren en bijvoorbeeld de JA NEE Koelkaststicker. Deze sticker laat je zien welke producten je wel en niet in de koelkast moet bewaren.