Moestuin beginnen

In eigen tuin, op een stukje land van de boer, in een echte volkstuin of gewoon op je balkon. Je kan overal een moestuin beginnen! Wil je weten hoe je dit doet? Wij vertellen je alles over een moestuin beginnen: over wat je nodig hebt, wat je moet doen en wanneer je wat kan planten. Deze basis geeft je een goede start om een moestuin te beginnen.

moestuin-beginnen-3Benodigdheden moestuin beginnen

  • Stukje grond
  • Gereedschap
  • Biologische of zelfgemaakte compost
  • Biologische zaden/plantjes
  • Water en zon!
  • Een beetje tijd

Een stukje grond

De eerste voorwaarde voor het beginnen van een moestuin is dat je over een stukje grond beschikt. Bepaal waar je in jouw tuin, op je balkon of waar dan ook, graag de groenten zou willen verbouwen. De meeste planten houden van zon, dus kies een stukje grond dat goed in de zon is gelegen. Uiteraard heeft de ene plant meer zon nodig dan de ander, maar een moestuin helemaal in de schaduw is verre van ideaal.

De grondsoort heb je meestal niet voor het kiezen, aangezien deze vaak afhangt van waar je in Nederland woont. Als je op je balkon een moestuin start, kun je natuurlijk zelf de grond samenstellen met ideale omstandigheden. Je kan hiervoor bij het tuincentrum speciale biologische grond kopen. Begin je een moestuin in je eigen tuin, dan hebben we in Nederland grofweg drie soorten grond:

  • Klei
  • Zand
  • Leem

Naast het type aarde varieert ook de zuurtegraad van de grond. Met mest en kalk is deze zuurtegraad te beïnvloeden. Iedere groente heeft zijn eigen wensen wat betreft zuurtegraad en type grond. Zo groeien aardappelen, tomaten en courgette goed op een zure grond. Als je een moestuin begint en je hebt weinig ervaring dan is dat geen enkel probleem. Je merkt vanzelf welke groenten het goed doen en welke minder. Het jaar erop kun je hier goed op inspelen.

Goede grond is:

  • Niet te droog
  • Niet te nat
  • Niet te los
  • Niet te vast

Moestuin beginnen stappenplan

Heb je een stukje grond bepaald? Dan kun je van start! Grofweg hebben we 6 stappen:

  1. Grond klaarmaken
  2. De grond voeden
  3. Indeling bepalen
  4. Zaaien
  5. Verzorgen
  6. Oogsten

 

Stap 1: grond klaarmaken

moestuin-beginnen-4Bij het beginnen van een moestuin is het belangrijk om het stukje grond dat je hebt gekozen goed om te ploegen en onkruid vrij te maken. Misschien hebben er andere planten gestaan of heeft gras geroeid. In dat geval is het goed om alle wortels grondig te verwijderen. Ook zaden die onder de oppervlakte al ontkiemen kun je het beste weghalen. Als je dit niet doet, komen er samen met de groenten allerlei andere plantjes boven de grond uit. Je moet dan veel onkruid wieden in je moestuin. De beste methode is om de grond goed om te scheppen en alle wortels en plantjes te verwijderen. Als je dit doet vlak voordat het gaat regenen, dan kunnen de zaden die nog niet ontkiemd waren en de plantjes die je over het hoofd hebt gezien de week erna door de regen uitkomen. Als je een week later de grond nog eens omspit zul je zien dat er nog veel te wieden is. Als je ook dat weggehaald hebt, heb je een perfect stukje grond om een moestuin te beginnen!

 

Stap 2: voeding

Om te zorgen voor een extra voedzame grond is het goed om aan het begin van het moestuin seizoen een biologische compost toe te voegen aan de grond. Als je eigen composthoop hebt kun je deze compost gebruiken voor je moestuin. Deze is biologisch en voordelig. Heb je (nog) geen eigen compost, dan kun je ook biologische compost kopen. Overweeg je zelf compost te maken? Voor goede compost is het belangrijk dat er veel soorten ingrediënten inzitten, dus groente, fruit en tuinafval. Dit is ook belangrijk als je compost koopt. Kijk dus altijd even op de zak of er niet alleen turfmolm en houtzaagsel in zit.

 

Stap 3: indeling

moestuin-beginnen-2Als de grond klaar is, kun je indeling bedenken van je moestuin. Dit is aan de ene kant een praktische aangelegenheid. Je moet namelijk bepalen waar de paden komen. Aan de andere kant is het goed om rekening te houden met de diverse groenten. Sommige groenten staan namelijk niet graag naast elkaar terwijl het voor anderen juist goed is om naast elkaar te staan. Zo is het bijvoorbeeld goed om rijen uien en worteltjes af te wisselen. Soms kun je in een seizoen ook 2 gewassen na elkaar planten. Om de grond niet uit te putten is het daarnaast belangrijk om ieder jaar een andere indeling van je tuin te kiezen. In het volgende schema kun je zien wat de kweektijd is en wanneer je bepaalde gewassen kan zaaien:

Gewas Zaaien vanaf Kweektijd Rijafstand
Erwt Maart 4 maanden 40 cm
Meiraap Maart 3 maanden 30 cm
Peultjes Maart 4 maanden 40 cm
Radijs Maart 5 weken 25 cm
Snijbiet Maart 3 maanden 40 cm
Tuinboon Maart 4 maanden 50 cm
Lente Spinazie Maart 5-6 weken 25 cm
Ui Maart 5 maanden 10×20 cm
Sjalot Maart 3 maanden 15×20 cm
Sla Maart – juli 10 weken 30 cm
Andijvie April 4 maanden 30 cm
Biet April 4-5 maanden 40 cm
Koolraap April 5 maanden 50 cm
Tuinkers April 3 weken 20 cm
Winterwortel April 5 maanden 40 cm
Zomerwortel April 3 maanden 30 cm
Aardappel (vroeg) April 3-4 maanden 50×50 cm
Aardappel (laat) April 5 maanden 50×50 cm
Pompoen, courgette    April binnen, 1/2 mei buiten    5 maanden 70 cm
Sperziebonen Half mei 4 maanden 40 cm
Snijboon Half mei 4 maanden 50 cm

Stap 4: zaaien maar

Als je een globale indeling hebt gemaakt, kun je echt beginnen met de moestuin: je kan gaan zaaien! Let wel op wanneer je kan zaaien! Dit staat altijd aangegeven op de zakjes met de zaadjes. Daar staan tevens de zaaiinstructies op. Veel planten kunnen direct in de vollegrond gezaaid worden, maar soms is het verstandig om de planten eerst binnen voor te zaaien. Een courgette of pompoen is bijvoorbeeld zeer dankbaar, je krijgt er veel groenten van! Maar je kan deze het beste eerst binnen in een postje voorzaaien. Als het plantje ongeveer 15 cm hoog is, plant je hem uit in de tuin. Dit kan in mei, na ijsheiligen, als er geen vorst meer komt. Het is goed een beetje biologische mest rond het plantje te verspreiden. Ook sla en andijvie kun je eerst thuis voorzaaien. Het zijn namelijk tere plantjes die snel worden opgegeten door de slakken. Bij het voorzaaien plant je bijvoorbeeld 3 zaadjes in een potje. Het kan namelijk zijn dan ze niet allemaal uitkomen. Zorg ervoor dat je 1 plantje grootbrengt, die je later in je moestuin plant.

 

Stap 5: verzorging

Doe je niets? Dan zullen planten groeien zolang er genoeg regen valt en de zon schijnt. Het zelfde geldt voor het onkruid dat opkomt. Om meer rendement te krijgen uit je tuin is het slim om in droge perioden extra water te geven. Je kan hiervoor bijvoorbeeld regenwater opvangen in een een ton. Sommige planten vragen nog om extra verzorging. Tomaten moet je bijvoorbeeld dieven: het weghalen van zijscheuten en tuinbonen moet je toppen als ze ongeveer 50 cm hoog zijn. Heb je dikke rijen zaadjes gezaaid, dan is het verstandig om uit te dunnen als de plantjes boven de grond uit komen. Zo hebben ze meer ruimte om te groeien.

 

Stap 6: oogsten

Ja! Het is zover, je mag oogsten en genieten van de heerlijke zelfgekweekte groenten. Makkelijk toch?!

 

Meer informatie over een moestuin beginnen: