Boek Tony’s Chocolonely: wereldschokkend en lekker

Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely

In 17 maart 2017 verschijnt het boek ‘Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely‘ geschreven door Jeroen Siebelink. Het boek vertelt het verhaal achter de nu zo populaire Tony’s Chocolonely chocoladerepen. ‘Een eerlijk verhaal van een revolutionaire reep’.

 

Het begin van het boek Tony’s Chocolonely

Het boek start bij het begin in 2003. In dat jaar leest journalist Teun van de Keuken een boek over hedendaagse slavernij. Als journalist en presentator van het programma Keuringsdienst van Waarde gaat hij op onderzoek uit in West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt. Hij ontdekt dat (kind)slavernij nog schrikbarend veel voorkomt in dit gebied in de cacaoindustrie. In het programma Keuringsdienst van Waarde geeft Teun van de Keuken zich met 2 collega journalisten aan als chocoladecriminelen. Ze komen er echter snel achter dat dit weinig zin heeft, want de aangifte wordt niet-ontvankelijk verklaard. Jezelf aanklagen als gewetenloze chocoladeconsument had dus geen zin. Daarom werd een volgende stap genomen: zelf slaafvrije chocolade maken en op de markt brengen. De eerste repen verschijnen in 2005. De vraag overstijgt direct het aanbod, er worden maar liefst 13.000 repen besteld. De repen zijn een groot succes.

Tony’s Chocolonely: een internationaal succes

Het boek gaat verder met het verhaal over de chocoladerebellen, die naarstig proberen een chocoladereep van 100% slaafvrije cacao te produceren. Dat is namelijk geen makkelijke opgaaf. Tegelijkertijd koopt een ondernemer het merk en maakt er een internationaal verkoopsucces van. De repen groeien uit tot een geliefd product en de organisatie is hip en verantwoord. Hoewel klein begonnen, probeert Tony’s Chocolonely de complete chocoladeproductieketen te veranderen met de de hoop dat op een dag de grote producenten dit voorbeeld volgen.

Het boek van Tony’s Chocolonely is een bijzonder verhaal over idealen en doorzettingsvermogen. Zoals de uitgever De Bezige Bij het beschrijft: ‘Een waargebeurd verhaal dat smelt op de tong en leest als een spannend jongensboek.’

De schrijver van het boek: Jeroen Siebelink

Jeroen Siebelink (1968) is schrijver en journalist. Hij schreef onder meer:

  • De biografie De Wolf, John, waarmee hij de tweede plek veroverde bij de Nico Scheepmaker Beker,
  • De verhalenbundel Voetbalgenen. Vaders en zonen van Oranje
  • De Voetbalbelofte. Achter de schermen van de jeugdopleiding
  • Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely

Meer nieuws