Wat doe je met de inlegvellen uit wasbare luiers?

Papieren inlegvellen kun je in de prullenbak gooien en in sommige gevallen ook door het toilet spoelen. Bij een oude afvoer en riolering ontstaat sneller verstopping en is het niet slim ze door de wc te spoelen. Sommige inlegvellen zijn sowieso niet geschikt om door het toilet te spoelen.

Aanrader is: inlegvellen van Kaatje Katoen en voor kleinere baby’s de rol van popolini.

 

Wat doe ik met inlegvellen vol ontlasting?

Voordat ik begon met de wasbare luiers, was 1 van mijn belangrijkste vragen: wat doe ik met de inlegvellen? Inmiddels heb ik hier een antwoord op. Bij ontlasting spoel ik ze door de wc. Ik open de luiers, leg de luier met inlegvel opzij en na het verschonen gooi ik de luier in de luieremmer en het inlegvel in de wc. Ik spoel door met veel water, zodat het goed wegspoelt. Inlegvellen met alleen plas kun je uitwassen en nog een keer gebruiken. Ze kunnen een beetje krimpen in de was, maar zijn vaak nog prima te gebruiken. Uiteindelijk gooi ik ze bij het restafval. Let wel op welke inlegvellen je koopt, want ze kunnen niet allemaal door het toilet gespoeld worden. Zelf vind ik het een beetje een vies idee om de vellen in een prullenbak te gooien.

 

Welke inlegvellen kiezen?

Ik kies voor de inlegvellen van Kaatje Katoen. Deze kun je door de wc spoelen en hebben de perfecte maat voor de Bamboozle Stretch maat 2. Voor de Bamboozle Stretch maat 1 gebruikte ik de inlegvelleven van Popolini (op een rol). Deze zijn namelijk korter. Het eerste half jaar heb ik ook de inlegvellen uit het doosje van Popolini gebruikt. Die hebben echter een heel vreemd formaat en moet je zowel in de lengte als de breedte bijknippen of scheuren. De inlegvellen van de rol zijn van cellulose, die uit het doosje van viscose. De inlegvellen van de rol zijn wat steviger, dit is bij zuigelingenontlasting vaak prettig. De vellen uit het doosje zijn erg dun. Zuigelingen ontlasting gaat eigenlijk sowieso wel deels door de inlegvellen heen, maar als je helemaal geen inlegvel gebruikt komt alles in de bamboe luier te zitten.

Meer duurzame verzorging kinderen